Bahan-Bahan: | |
1 biji telur
1 ½ sudu besar susu segar 75 gm gula halus 1 sudu teh esen limau 200 gm tepunh berserbuk penaik diayak bersama 25 gm tepung halus 70 gm lemak sayuran/marjerin | Bahan-bahan gula hiasan:
250 gm gula serbuk 1 sudu besar air suam 1 sudu besar perahan oren ½-1 sudu teh parutan kulit oren |
Cara: | |
Putar telur bersama susu segar, gula halus dan esen limau hingga ia sebati. Gaul ramas campuran tepung bersama lemak sayuran/marjerin menjadi seperti serbuk roti. Masukkan adunan telur tadi. Uli adunan hingga ia sebati dan menjadi doh. Bentuk doh bebola sederhana besar. Kemudian buat gulungan panjang. Lingkarkan gulungan dan cantum kedua-dua hujungnya. Buat hingga habis doh. Susun doh di atas tin bakar yang dilengser dengan sedikit mentega. Bakar ia pada suhu 180C selama 15-20 minit. Hias dengan gula pada permukaannya. Untuk membuat gula hiasan pula, satukan gula serbuk bersama air suam, perah oren dan parutan kulit oren dalam mangkuk. Kacau hingga ia sebati. |
Sunday, August 14, 2011
Lingkaran Gula
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment