Bahan-Bahan: | |
100 gm pisang, dihiris
½ biji air lemon 50 gm gula aising 200 gm badam tumbuk 1 biji telur 15 gm kismis 10 gm kepingan badam 200 gm kulit pai | Bahan-bahan kulit pai:
500 gm tepung gandum 250 gm mentega 100 gm gula aising 2 biji telur |
Cara: | |
Gaul pisang hiris bersama kismis dan air lemon. Pukul telur, gula aising dan badam tumbuk hingga rata. Masukkan pisang. Kacau hingga sebati. Alas kulit pai pada acuan pai berukuran 15.24 sm. Kemudian tuang bahan-bahan pisang ke dalam acuan pai dan tabur kepingan badam di atasnya. Bakar hingga masak pada suhu 180 darjah.
Cara membuat kulit pai: Pukul mentega bersama gula aising hingga berkrim. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul hingga rata. Kaup balik tepung ke dalam adunan hingga menjadi doh. Sejukkan doh. sebelum digunakan. |
Sunday, August 14, 2011
Tat Pisang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment