Bahan-Bahan: | |
Untuk Krim Kastard:
100 gm susu segar 250 gm kuning telur 100 gm tepung jagung 225 gm gula Buah-buahan secukupnya (untuk hiasan) | Untuk Doh Manis:
250 gm mentega 250 gm gula 500 gm tepung 2 biji telur |
Cara: | |
Untuk membuat Doh Manis, pukul mentega & gula hingga kembang. Masukkan telur satu per satu & pukul lagi hingga rata. Akhir sekali masukkan tepung & uli hingga sebati sebelum didinginkan dalam peti sejuk. Ketepikan. Untuk membuat krim kastard, masukkan kesemua bahan krim ke dalam periuk & kacau di atas api yang sederhana sehingga pekat. Bila sudah masak, dinginkan dalam peti sejuk. Untuk membuat kulit tat, doh tadi dicanai setebal 1/2 cm sebelum diterap bulat. Kemudian letakkan kulit tat di dalam dulang acuan bermangkuk kecil (petty tin) yang sudah digriskan sebelum dibakar selama 10 minit pada suhu 180C. Kulit tat yang sudah masak diisi dengan krim kastard sebelum dihiaskan dengan buah-buahan. |
Sunday, August 14, 2011
Tat Buah-buahan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment