Bahan-Bahan: | |
1 bungkus mihun
250 gm daging - dipotong kecil 1 paket kuih ikan - dipotong nipis 4 ulas bawang merah - dihiris 5 ulas bawang putih - dihiris Daun bawang - dihiris 100 gm sawi 5 tangkai cili padi - ditumbuk | Garam dan bahan perasa secukupnya
Minyak untuk menggoreng Kicap secukupnya 3 tangkai cili merah - dihiris 4 sudu besar perahan limau nipis (bahan kuah kicap) 8 tangkai cili padi - hiris (bahan kuah kicap) 1 ulas bawang putih - ditumbuk (bahan kuah kicap) 2 sudu besar kicap pekat (bahan kuah kicap) |
Cara: | |
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan daging dan dua sudu besar kicap pekat dan gula, kacau hingga daging empuk. Masukkan kuih ikan, cili padi serta sawi. Balik-balikkan selama seminit. Lalu masukkan mihun, cili merah dan daun bawang. Kacau hingga masak, hidangkan bersama kuah kicap. Untuk menyediakan kuah kicap, satukan semua dan gaul rata, hidangkan bersama mihun. |
Sunday, August 14, 2011
Mihun Sos Kicap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment