Bahan-Bahan: | |
½ kg kacang tanah Bahan Blender: 3 btg serai 10 ulas bwg merah 5 ulas bwg putih 2 gengam udang kering 20 biji cili padi ½ senduk cili kering blender | garam gula ajinomoto air asam jawa |
Cara: | |
Kacang tanah digoreng (guna minyak banyak sampai tenggelam kacang) dan diblender kasar (kalo halus sgt tak terasa kacang bila mengunyah). Panaskan minyak dan tumiskan bahan blender tadi. Apabila agak garing dan naik bau, masukkan kacang. Kemudian masukkan air, air asam jawa, gula , garam dan ajinomoto(sesuaikan rasa ikut selera anda). Masak kuah kacang lama (>< 2 jam) dgn api perlahan hingga pecah minyak. Kalo pekat sangat tambah air. Dah siap ! | |
Cadangan Hidangan: | |
Hidang bersama nasi impit. | |
Tambahan: | |
Ini resepi mak mentua saya (org minang) yg terkenal dgn kepakaran memasak mereka. Saya dah cuba dan mmg menjadi...sedap. Suami pun sengih jek... |
Monday, August 1, 2011
Kuah Kacang Style Minang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment