Bahan-Bahan: | |
250 gm tepung serba guna 50 gm gula perang 125 gm mentega 1 biji telur 2 sudu teh perisa nenas | Bahan-bahan inti: 1 biji nanas (dibuang kulit, dibersih, diparut dan disejat airnya) 1 biji epal (dibuang kulit, dibersih, diparut dan disejat airnya) 1 biji oren (diparut kulit dan diperah airnya) 250 gm gula pasir 4 cm kulit kayu manis 2 sudu besar mentega |
Cara: | |
Gaul tepung serba guna bersama gula perang di dalam mangkuk hingga ia sebati. Masukkan mentega bersama telur dan perisa nanas. Gaul hingga ia sebati dan menjadi doh. Canai doh setebal 5 mm. Terap dengan acuan bentuk lima bintang. Tekan doh dalam cawan kertas kecil (biar doh bentuk bintang melengkung). Bubuh sedikit inti nanas di tengahnya. Buat hingga habis doh. Susun ia di atas tin bakar. Bakar pada suhu 180C selama 30 minit. Untuk membuat intinya, masak semua Bahan-bahan inti di dalam periuk di atas api sederhana hingga ia pekat. Angkat dan biarkan sejuk. |
Tuesday, August 2, 2011
Tat Daisy Epal Bernanas
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment