Bahan-Bahan: | |
300 gm emping jagung digiling dengan penggelek kayu agar separa hancur 260 gm golden syrup 70 gm gula kastor 1 sudu teh esen vanila 125gm mentega | 30 gm ceri hijau cincang 30 gm ceri merah cincang 30 gm bijan disangai dahulu 30 gm badam hancur |
Cara: | |
Cairkan mentega dan golden syrup di dalam periuk yang sesuai di atas api perlahan. Masukkan esen vanila. Didihkan sedikit lalu padamkan api. Gaul rata emping jagung, ceri, bijan dan badam. Masukkan adunan ke dalam mangkuk kertas, saiz ikut suka. Bakar pada suhu 160 darjah celcius selama 15 minit atau sehingga masak. | |
Cadangan Hidangan: | |
Hidangan petang atau untuk anak-anak yang gemarkan makanan ringan boleh ganti makanan ringan lain yang tidak berkhasiat. | |
Tambahan: | |
Golden syrup boleh diganti dengan madu jika suka |
Tuesday, August 2, 2011
Emping Jagung Bersalut Golden Syrup
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment