Sunday, August 14, 2011

Dodol Warisan(Sekawah)



Bahan-Bahan:
santan pekat(pati) 9000 g - segar
tepung beras 6 pek
gula merah 500 gram
gula pasir 1300gram
Cara:
1, bancuh tepung beras, dengan air satu jug besar(sehingga tiada ketul).
2, gula merah dibancuh dengan air, (di masak atas dapur(juga satu jug besar air)

** masukkan santan semua kedalam kawah, kacau dengan api yang kecil (takut berkerak),

** masukkan tepung beras yang di bancuh sambil kawah dikacau.

** masukkan gula merah yang di bancuh tadi(kacau perlahan-perlahan)

** sudah sedikit ketat masukkan gula pasir, kedalam bancuhan yang di masak(jika terlebih gula akan jadi manis yang terlampau).


(jangan besarkan api jikalau kawah tidak dapat di kawal takut nanti berkerak dan jadi x sedap...)

sentiasa di kacau... jikalau tak larat, better tukar2 orang yang mengacaunya..
Cadangan Hidangan:
boleh dihidangkan bersama dengan minuman petang, or time raya...
Tambahan:
biasanya dodol nie kite jumpe time raya...

## better kite buat sendiri (kalau larat).

No comments:

Post a Comment