Tuesday, August 2, 2011

Tat Daisy Epal Bernanas

Bahan-Bahan:
250 gm tepung serba guna
50 gm gula perang
125 gm mentega
1 biji telur
2 sudu teh perisa nenas
Bahan-bahan inti:
1 biji nanas (dibuang kulit, dibersih, diparut dan disejat airnya)
1 biji epal (dibuang kulit, dibersih, diparut dan disejat airnya)
1 biji oren (diparut kulit dan diperah airnya)
250 gm gula pasir
4 cm kulit kayu manis
2 sudu besar mentega
Cara:
Gaul tepung serba guna bersama gula perang di dalam mangkuk hingga ia sebati. Masukkan mentega bersama telur dan perisa nanas. Gaul hingga ia sebati dan menjadi doh. Canai doh setebal 5 mm. Terap dengan acuan bentuk lima bintang. Tekan doh dalam cawan kertas kecil (biar doh bentuk bintang melengkung). Bubuh sedikit inti nanas di tengahnya. Buat hingga habis doh. Susun ia di atas tin bakar. Bakar pada suhu 180C selama 30 minit. Untuk membuat intinya, masak semua Bahan-bahan inti di dalam periuk di atas api sederhana hingga ia pekat. Angkat dan biarkan sejuk.

No comments:

Post a Comment