Tuesday, August 2, 2011

Tat Lobak Merah

Bahan-Bahan:
100 gm mentega
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
1 biji kuning telur
Sedikit vanila
50 gm gula aising
Sedikit pewarna oren dan hijau
1 batang lobak merah - diparut (bahan jem)
¼ cawan gula (bahan jem)
Sedikit pewarna merah serta kuning (bahan jem)
Cara:
Pukul mentega dan gula hingga sebati (jangan terlalu kembang). Masukkan kuning telur dan kacau rata. Campurkan tepung gandum, tepung jagung serta vanila, uli rata. Asingkan sedikit warna hijau dan sebahagian lagi warnakan kuning. Ambil sedikit adunan, leperkan dan isi jem lobak merah bentuk seperti lobak merah, ambil adunan hijau buatkan daun lobak. Bakar hingga masak. Untuk menyediakan jem, campurkan semua dan masak hingga kering dan boleh digentel.

No comments:

Post a Comment