Tuesday, August 2, 2011

Pastri Sampan Berisi Jeli

Bahan-Bahan:
120 gm tepung serba guna
2 sudu teh tepung kastad
2 sudu teh tepung serbuk penaik
100 ml Minyak Kacang Tanah(Cock)
4 sudu besar gula kastor
2 biji kuning telur
Bahan Inti Sampan:
800 gm jeli kristal strawberi
100 ml air mendidih
Manik untuk hiasan
Cara:
Campurkan kedua-dua bahan.Sejukkan selama 30 minit.Keluarkan dr peti sejuk & tekankan ke dlm acuan mini bentuk sampan.Bakar di dlm ketuhar 180'C(20min)
Sejukkan & ketepikan.Larutkan jeli kristal dlm air mendidih & biar 1/2 keras.Gunakan kertas serap minyak yg dilipat & isikan jeli tadi.Potong hujung kon kertas & paipkan jeli ke dlm
sampan2 kecil tadi.Aturkan manik di atas jeli & hidang.

No comments:

Post a Comment