Tuesday, August 2, 2011

Reben Jalur Coklat

Bahan-Bahan:
250 gm mentega
125 gm gula pasir
3 biji kuning telur
2 sudu teh parutan kulit limau oren atau limau bersira (dicincang halus)
1 sudu teh esen vanila
2 sudu teh pes coklat
Bahan-bahan diayak bersama:
280 gm tepung halus
30 gm tepung jagung
40 gm tepung kastard
Cara:
Putar mentega bersama gula pasir hingga ia kembang dan putih. Masukkan kuning telur bersama parutan kulit limau oren dan esen vanila. Masukkan Bahan-bahan diayak bersama. Uli adunan hingga ia sebati dan menjadi doh. Bahagi doh dua bahagian. Sebahagian dibubuh pes coklat. Simpan doh di dalam peti sejuk hingga ia keras, 2 jam. Keluarkan. Canai setiap bahagian doh 5 mm tebal (setiap bahagian dijadikan dua keping). Lapiskan doh (dua lapisdoh biasa disusun berselang-seli dengan dua doh bercoklat). Simpan semula doh di dalam peti sejuk, sebentar. Keluarkan. potong 5 mm tebal. Susun doh di atas tin bakar yang dilengser dengan sedikit mentega. Bakar ia pada suhu 180C selama 15-20 minit.

No comments:

Post a Comment